Testnevelés és sport – ötven év – öt évtized

 Az iskola első testnevelői

Horváth Gyula, Arday László és Vittek Lajos tanár urak voltak. A leányoké Zenthe Ferencné, Kati néni. Horváth Gyula tanár úr volt a sportkör első vezetője. A melegszívű, diákjaiért mindenre képes Gyula bácsi, a TF vezetőtanára, és a testnevelők szakcsoportvezetője volt. Arday tanár úr kiváló oktató, a kosárlabdaélet szervezője és irányítója, szaktudását később a TF testnevelés-elméleti tanszékén kamatoztatta. Ő fektette le iskolánk tornagyakorlat-anyagát, amelyet ma is oktatunk. Vittek Lajos a téli sportok nagy szerelmese, később a TF-re került síoktatónak.

Már akkor kialakult az a pedagógiai szemlélet, amely a helyi lehetőségeket figyelembe véve a testnevelés oktatásának célkitűzéseit a következőkben határozta meg: alapismereteket tanítani kosárlabdában, atlétikában és tornában, fejleszteni a fizikai képességeket, felfrissülést, kikapcsolódást nyújtani az elméleti órák között, megszerettetni a testmozgást és a sportot, rendszeres munkára, egészséges életmódra nevelni és az osztályzásnál figyelembe venni a tanuló fizikai képességszintjének fejlődését, változását. A kialakított iskolai versenyrendszer (osztálybajnokságok több sportágban) az egészséges rivalizálás mellett sikerélményt nyújtott tanulóinknak. Emellett a diáksportkör biztosított további versenylehetőséget a sportban aktív, tehetséges diákok részére.

Az első évtized apáczais diákjai között találjuk Kamuti Jenő tőrvívó világbajnokot és olimpiai második helyezettet, a jégkorongozó válogatott Jakabházi Lászlót, Lenkei Ferenc magyar bajnok úszót, Novotny Zoltán sportújságírót. (Volt apáczaisok tablója!)

1963-ban került hozzánk Mihályfi László, testnevelő tanár, tokiói olimpikon, aki 1971-ig aktív versenyzőként, tizennyolc felnőtt országos atlétikai bajnokságot nyert. A személyes példa nagy hatással volt diákjainkra is. Atlétikában a csúcsot az 1971-es év jelentette. Gyulán, az országos középiskolai atlétikai bajnokságon a 4x100 méteres váltófutó csapatunk győzött, távolugró csapatunk harmadik helyezést szerzett, női versenyzőnk magasugrásban második lett.

A második évtized kiváló sportolói voltak Szombathelyi Tamás öttusázó, Horváth Margit tornász, Bíró Sándor és Hegedűs Ábel tájékozódási futók. A hatvanas évek végén egy nagy falitáblát helyeztünk el a harmadik emeleti folyosón, amelyen az iskolai atlétikai rekordokat tüntettük fel. Ez ma is hűen mutatja, hogy a 70-es években volt a legszínvonalasabb az atlétikai élet az iskolában.

A harmadik évtizedben (1975-84) a leányok testnevelését Zarándi Lászlóné és Zákány Magdolna irányították. Zarándi Magdi néni szigorú, következetes és jóindulatú tanára volt diákjainak, Zákány tanárnő magas színvonalú, táncos elemekkel tarkított, a harmonikus mozgást kihangsúlyozó, csoportos gyakorlatai sok leánynak jelentettek maradandó élményt a testnevelési órákon, a színpadi bemutatókon.

A harmadik évtized a kosaras leányok sikereivel kezdődött, serdülő csapatunk 1975-ben Budapest bajnokságot nyert, az országos döntőben harmadik helyezést ért el. Horváth Gyula tanár úr vezetésével. A fiú serdülő kosarasok a Budapest bajnokság második helyezettjei lettek Hámori János tanár irányításával. A kosárlabda szakosztály vezetését a fiúknál Mészáros József tanár úr vette át 1979-ben, aki az országos középiskolai bajnokság harmadik helyére vezényelte a serdülő csapatot. Az l975-ös év az atlétáknak is szép sikereket hozott. Száz iskola csapata vetélkedett a budapesti futócsapat bajnokságon. Diákjaink kettős sikert arattak. Mind a lányok, mind a fiúk megnyerték a pontversenyt! Apáczais rekord született női magasugrásban. A budapesti egyéni bajnokságon atlétáik kitűnően szerepeltek.

Az Apáczai Napok sportprogramját 1971 óta a tanár-diák kosárlabda mérkőzések, a kispályás futball villámtornák, valamint 1995-től a fiú tornagála színesíti.

A negyedik évtizedben (1985-94) rendszeressé vált a tanulók képességszintjének felmérése. Atlétikai pályán a 100 méter és a 800 méter versenyszerű lefutása félévenként, a „Tabán” futás, a tornatermi felmérések közül a mászás-függeszkedés, a súlypontemelkedés, medicinlabda-dobás és a fekvőtámasz. A teljesítmények változásai megbízhatóan mutatták a tanulók fejlődését. A „Legsportosabb osztály” címért versenysorozatot indítottunk négy sportágban. Sok izgalmas osztálymérkőzés, nagy létszámú futóversenyek, szép tornagyakorlatok jellemezték a küzdelmeket.

A sakkozók Szabolcsi János tanár úr irányítása mellett 1989-ben aratták legnagyobb sikerüket, Szombathelyen országos középiskolai bajnokságot nyertek.

A leány kosárlabdázók Dézsi Györgyné tanárnő vezetésével l985-ben az országos döntőig jutottak. Az atlétikai szakosztály a leányok teljesítményével büszkélkedhet.

Az ötödik évtized (1995-2005) is hozott sportsikereket. Az atléta leányok a Budapest fedett pályás atlétikai csapatbajnokságon sorozatban hétszer nyertek 1998 és 2004 között, míg a fiúk 2004-ben értek fel a csúcsra.

1993 óta minden évben megrendezik Budapesten a kegyeleti váltófutást, amelyen több mint 100 iskolai csapat indul. Minden évben indítottunk 7-l0 csapatot, vasárnap délelőtt 80-100 tanulónk vett részt e városi futóversenyen. 2-6. helyezésünk minden évben több is volt, de győzni csak 1998-ban tudtunk a 13-14 éves leányok kategóriájában. Az atlétikai szakosztályok vezetője Mihályfi László (1965-2005).

A leány kosárlabda szakosztály irányítását Szemán Szilvia tanárnő 1995-ben vette át. A kosaras lányok rendszeresen indultak a középiskolai Budapest bajnokságban, ahol az ifjúságiak mezőnyében 1996-97-98-ban másodikok, 1999-ben elsők lettek. A 2004/05-ös tanévben ismét a második helyen végeztek.

Fiú kosárlabda csapataink a Csathó Lászlóról elnevezett bajnokságban indulnak. A csapat edzője 1996-ig Mészáros József tanár úr, 1997 és 2002 között Aranyi Zsolt volt. A 2001/02-es tanévben serdülő csapatunk a Budapest bajnokság második helyén végzett, emlékezetes győzelmeket aratva. (ld. Apáczai Hírmondó 2001. december 11.)

Futballcsapataink főleg az V. kerületi bajnokságokon indultak. Zsigri Ferenc tanár úr irányításával számos szép sikert arattak. Legutóbb a serdülő csapatunk végzett az első helyen 2004-ben.

Sakkozó fiataljaink közül Szeberényi Ádám országos korosztályos bajnokságot nyert (1999), a csapat a Diákolimpián lett negyedik helyezett. Antal Ágota egyéni középiskolai Budapest bajnok, a Diákolimpia 6. helyezettje. Jakab Attila a Diákolimpia 3. helyezettje 2004-ben. harmadik helyezett. Leánycsapatunk Budapest bajnok (2002). Fiúcsapatunk 2003-ban a Diákolimpia 5. helyezettje.

Testnevelési lehetőségeink bővülését jelentette a 7- 8. osztályokban 1998-ban bevezetett úszásóra. 2003-ban a kilencedikes osztályokat is bekapcsoltuk e programba. Az úszás oktatását és az V. kerületi úszóversenyekre a csapat felkészítését Mórocz Zoltán tanár úr végzi.

Végül köszönetet mondunk azoknak a szponzoroknak, akik régi kötődésük kapcsán felajánlották anyagi támogatásukat. A Polaris Rt., (Bartus János), a Betty Bau (Greinstetter Ferenc) és a Tectum kft (Tamási József) az „Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért” hathatós támogatásával hozzájárultak az iskolai testnevelés és sportmunka kiszélesítéséhez és a sportolók jutalmazásához. A támogatások felhasználásával megszerveztük a 7-8. osztályok úszásoktatását, az Apáczai atlétikai pályabajnokságot, és az iskolai sportkör legeredményesebb versenyzői részére Polaris Sportdíjat hoztunk létre. Az utóbbi években iskolánkban is szűkösebbé váltak az anyagi feltételek. Azon dolgozunk, hogy a jól működő testnevelési és sportéletünket fenn tudjuk tartani.

          Mihályfi László nyomán

           Comments: 0